RSS
 

18. Lian, Høvligarnet og Karlihammaren

Da dagens pensjonister var pur unge og løp omkring i knebukser, hadde de ulike møteplasser for leik og diverse andre sysler typiske for barn. Ett av stedene var Høvligarnet. Her var det anlagt veier for lekebilene, noen hadde bygd hytte(r) og der var sågar radio og platespiller for 78-plater. I dag – og mange mange år er gått – er det meste tilsynelatende gått i glemmeboka. Det synes i være noe uenighet om det nøyaktige stedet for Høvligarnet og ikke minst om hvordan det skal uttales og skrives.  Undertegnede har etterhvert fått inntrykk av at det ofte kan være bare få meter mellom ulike stedsnavn. På andre siden av bekken ved Høvligarnet heter det Gloen. Det verserer også ulike teorier om bakgrunnen for navnet Høvligarnet. Om det har noen sammenheng vites ikke, men det er rester av en løypestreng like i nærheten. Og flere minnes at den også ble brukt til å sende ned høy og løv i store garn. Debatten må bare fortsette! Og vi tar gjerne imot innspill.

Per Sjøvoll har tatt initiativ til og også bygget en fantastisk flott gapahuk. Vi kaller både gapahuken og stedet Høvligarnet og skriver «et» bakerst i stedsnavnet, så kan hver og en uttale det slik en vil.

Gapahuken er bygget av lerk fra trær som Per har fått fra Riise-gården og fra Aud Balteskard. Han har bygget gapahuken hjemme, demontert den og fått den fraktet til Høvligarnet hvor den så er satt sammen igjen. Offisiell invielse er foretatt høsten 2013. 
Gapahuken er blitt et praktverk! Og den er plassert slik at en har en utrolig flott utsikt over det meste av bygda, fjorden og fjellene. Høvligarnet er allerede et svært attraktivt turmål.

For å komme seg til gapahuken Høvligarnet anbefaler vi følgende turveier:

Lian:    Startsted Grovfjord Handel. Du finner sikkert plass for å parkere bilen i nærheten av butikken eller verkstedet. Turløypa starter rett ovenfor butikken. Gå gardsveien mellom de hvite husene. Etter ca 50 m går du inn på traktorveien som går til venstre og opp en liten bakke. Følg den til brua over Mølnelva. Like før brua starter turløypa gjennom Lian. Derfra er det 600 m til gapahuken.

Lysløypa:  Du har tre alternative startsteder. 
1) Stormyrveien, hvor du kan parkere ved barnehagen eller øverst i veien. Gå forbi de øverste husene og inn på traktorveien. Etter ca 50 m er du inne på lysløypa. Følg den og etter ca 700 m er du fremme ved gapahuken. 
2) Vannverket. Veien til vannverket starter fra Gloen-veien like innenfor ny-brua over Moelva. Fra enden av veien går det en kort sti opp til traktorveien fra Stormyrveien. Etter få meter er du inne på lysløypa og har 700 m å gå innen du er ved gapahuken. 
3) Kjør eller gå Gloen-veien til toppen av bakken like ovenfor hytta til Agnar. Her går en traktorvei opp til lysløypa. Herfra er det bare et par hundre meter til gapahuken.

Kommentarene er stengt.