RSS
 

Kulturminnetur til Svelshamn

11 sep

Klart vær og fine temperaturer på kulturminnedagen, søndag 8. september. Likevel var det bare 6 frammøtte til arrangementet.

Kort omvisning i kvernsteinfeltet i Svellshamn kl 11.00. Sporene etter uttaket av kvernstein kan med tydelighet vise oss hvordan produksjonen har foregått: meisle og kile ut kvernstein fra den velegna bergarten granatglimmerskifer som finnes her.

Deretter en tur til Ola Kvernsteinhugger sitt verksted og boligkvarter. Dagen blei avslutta i fjæra med strålende solskinn og blankstilla på havet. Bål, grilling og kaffe fra svartkjelen.

Tekst og foto: Kjell Riise

Les historien om Ola Kvernsteinhugger, og se flere bilder:

Ola Jørgensen Kongsrud(f.1803 i Vågå, Gudbrandsdalen) flytta med strømmen av gudbrandsdøler opp Nord Norge og Harstad via Heidal og Otta i 1842. Ola var steinhugger og prøvde seg med uttak av kvernstein i Harstad. Bergarten her var lite egnet, og da han hørte om en mulig egnet bergart i Svellshamn tok han etter hvert til med kvernsteinhugging på denne lokaliteten. Her holdt Ola det gående med kvernsteinhugging om sommeren, på samme tid som han skjøtte sitt småbruk og familie i Nordre Høyåsen ved Gausvik. Bruket hadde 3 kuer, 6 sauer og 2 geiter i 1865. Det ble ukependling med ukentlige roturer mellom heim og arbeidsplass. Om vinteren reiste Ola rundt og reparerte(rippa opp overflata) på glattslitte kvernstein. Kanskje deltok han også i fiskeriene?

Ola hadde anlagt et enkelt verksted med smie i ei grotte under fjellfoten vest for Svellshamn. Her hadde han feltesse og ambolt; han smidde selv sine verktøy. Han har han hogd ut initialene O.J.S. H og datoen 4/7 1849 i berget ved grotta. Noe lenger mot sørvest hadde han sin bolig, også denne en enkel grotte i ura.

Det skal være hugget ut om lag 30 kvernstein i Svellshamn.

Kartreferanser

GPS       Svellshamn 580600-7623963               Kart       33W 806239

GPS       Arbeidshule 580339-7623464               Kart       33W 803234

GPS       Bolighule 580266-7623306               Kart       33W 802233

 
Kommentarer er skrudd av for Kulturminnetur til Svelshamn

Skrevet av Christian i Nyheter, Tur-rapporter

 

Kommentarene er stengt.