RSS
 

gapahuken på ??

21 nov

Jeg har inntil nå brukt “Høvligarne” som navn på stedet der gapahuken er plassert.  Det er det navnet som først ble fortalt meg.   Navnet er tydeligvis lite brukt de seinere årene,  og noen har sågar aldri hørt om det.  Men nå som gapahuken  er kommet opp,  er det flere som er opptatt av navnet og det pågår en liten diskusjon om hva stedet egentlig heter.  Jeg har til nå fått høre disse navnene:  Høvligarnet,  Høvligarne,  Høvligarn og Høvlegarn.

Hva er riktig??  

Om det sistnevnte navnet ovenfor,  Høvlegarn,  har jeg fått noen betraktninger og vurderinger fra Børre Johansen Schulz.  Han mener det er viktig i en historisk sammenheng at det riktige navnet blir brukt.  
Han skriver bl.a. om røtter og opprinnelig betydning av ordene “høvl”,  “høv”, “li” og “garn” og trekker følgende slutning når det gjelder betydningen av disse ordene i en logisk sammenheng:  Et sted (ei høvelig li) hvor ved ble samlet for barking (med skavjern) og  hvor det var en streng (løpestreng/filarstreng) for frakting av veden ned til innmarka.
Men i hans barndom og tidlige ungdom ble stedet i hovedsak brukt som lekeplass om sommeren,  og  i gården Grov mener han at stedet den gang ble omtalt som “Høvlegarn“.

Ber om at dere som tidligere har brukt et navn på dette stedet eller som har kjennskap til navnet,  opphav til navnet,  bruken av stedet eller annet av interesse,  sender en kommentar til turlaget.

Del med dine venner:
 • Print
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • Add to favorites
 
2 kommentarer

Skrevet av jah i Ukategorisert

 
 1. Gunnar Johansen

  21.11.2012 at 23:44

  Ja, her blir det antakelig stor debatt…
  1. Jeg har ALDRI hørt at stedet har blitt omtalt som Høvligarne – før i 2012.
  2. Navnet jeg meiner blei brukt i mine unge år, var Høvligar(d)en.
  3. Dette harmonerer langt på vei med synspunktene og betydninga som Børre trekker fram.
  4. Kan gar(d)en i Høvligar(d)en være ei avstamning av ordet skigard? Kanskje var det en skigard her en gang i riktig gammel tid? (Ei høvelig li ovafor skigarden?)
  5. Ellers meiner jeg at stedet vi kalte Høvligar(d)en var litt lenger ut/nord enn der Norges fineste gapahuk nå er plassert.
  6. Hvis en ikke blir enige om stedsnavnet (vedder nei på dette) , så foreslår jeg at vi sier at gapahuken ligger på Gloen! Kanskje er det mest riktig!?

   
 2. Jan Arne

  13.12.2012 at 21:10

  Alf Bertheussen har lett i gamle papirer. Han finner ikke navnet på dette stedet skrevet noen steder. Men hans far har gjort et notat i hjørnet på et av papirene/dokumentene. Her har han skrevet “Høvligarnet”! Alf forteller at stedet ble omtalt “Høvligarne”, altså med stum t.

  Hans Johan Johansen forteller at der var ei lita slåttemark. Høyet ble pakket i store garn og disse garn-/høyballene ble sendt ned på filar-/løypestrenger.